Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Zeneművészet képes leírás - Művészettörténet.tlap.hu
részletek »

Zeneművészet - Művészettörténet.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: muveszettortenet.tlap.hu » Zeneművészet
Keresés
Találatok száma - 5 db
A barokk és klasszika - művészettörténet

A barokk és klasszika - művészettörténet

A 17-18. század fordulóján a török uralom alól felszabadult területeken megindult az ország újjáépítése, és az egyház újjászervezése. Az igényes műzenei gyakorlat megteremtésére elsősorban a püspöki székesegyházak, nagyobb városi templomok és a szélesebb műveltségű főúri udvarok vállalkozhattak külföldről érkezett zenészek alkalmazásával.

Bartók Béla

Bartók Béla

E virtuális kiállítás Bartók jelentőségéből kíván valamit megragadni, különös hangsúlyt fektetve a zeneszerző népzenetudományi érdeklődésére. A legszükségesebb tájékoztató feliratokon túl a középpontban álló képanyagot - fényképeket, zenei és íráskézirat-oldalakat, valamint egyéb dokumentumokat - mindig forrás-szövegek kommentálnak: Bartók saját leveleinek, megnyilatkozásainak, tanulmányainak részletei, valamint közvetlen ismerősei, kortársai róla írott gondolatai. A kiállítás illusztrációs anyaga a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete Bartók Archívumának forrásanyagára támaszkodik. A Bartók Archívum őrzi a zeneszerző örökösei által tartós letétbe helyezett magyarországi hagyatékot. A budapesti gyűjteményt a zeneszerző jelentős amerikai hagyatékának nagyrészt kiváló minőségű másolatai egészítik ki.

Savaria Barokk Zenekar

Savaria Barokk Zenekar

A Savaria Barokk Zenekar az alapító fuvolaművész-karmester, Németh Pál vezetésével működik. Célja a 17-18. század zenéjének bemutatása korhű hangszereken, korabeli dokumentumok alapján. A vonós hangszerek a 18. századból valók, a fúvósok régi hangszerek pontos másolatai. A kor fő zenei irányzatai (olasz, francia, német, angol) mellett fontos feladatának tekinti a magyar zenei múlt értékeinek bemutatását. Repertoárján a legkülönbözőbb műfajú és összeállítású zeneművek szerepelnek, szóló-, kamara-, zenekari művek, operák, oratóriumok egyaránt, a kora barokktól a klasszikusokig, Monteverditől Mozartig. Legújabb CD-felvételein Boismortier, Galuppi, Albinoni, A. Scarlatti, Vivaldi, M. Haydn, Charpentier művei szerepelnek. A Hungaroton mellett felvételt készített a magyar, a svájci, a francia, a spanyol rádióval, a Magyar Televízióval, fellépett Ausztria, Németország, Olaszország, Svájc, Spanyolország, Franciaország, Anglia, Horvátország hangversenytermeiben, templomaiban.

Szabolcsi Bence: A magyar zene évszázadai

Szabolcsi Bence: A magyar zene évszázadai

Az itt összegyűjtött tanulmányok az elmúlt három évtized folyamán elszórtan, ma már nehezen megközelíthető formában jelentek meg. Ezért is, meg azért is, mert egy sorozat tagjainak készültek (a magyar zeneélet történelmi térképét szerették volna felvázolni): indokoltnak látszott utólagos összefoglalásuk. Mindegyik tanulmány keletkezési idejének bélyegét hordja: a huszas-harmincas évekbeliek az akkor, többé-kevésbé romantikus nemzetszemléletét, a későbbiek főleg azét a felfogásét, melyet a kor a történelmi mozgalmak és a tömegzene kapcsolatairól vallott. De ezeken a nézeteken túl talán hasznosak lehetnek az elkövetkező kutatás számára adatgyűjtésük révén s mert elsőnek igyekeztek a régi magyar zenetörténet anyagában Bartók és Kodály nagy útmutatása nyomán eligazodni.

Zenetörténet Barokk

Zenetörténet Barokk

A most következő cikkünkben a barokk zene csodálatos világába kalandozunk. Ezt a hatalmas témakört jónak láttam több részre osztani. Az első részben a barokk zene stílusjellemzőivel és a műfajaival foglalkozom. A korszak legkiemelkedőbb zeneszerzőinek, Johann Sebastian Bach-nak és Georg Friedrich Händel-nek a munkásságáról, valamint az opera műfajának kezdeteiről külön-külön cikket szentelünk.

Tuti menü