Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Román kor - művészettörténet képes leírás - Művészettörténet.tlap.hu
részletek »

Román kor - művészettörténet - Művészettörténet.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: muveszettortenet.tlap.hu » Román kor - művészettörténet
Keresés
Találatok száma - 4 db
A román kor művészete Magyarországon

A román kor művészete Magyarországon

A magyarországi román stílusú művészet kezdetei Szent István korához kötődnek. Az első román stílusú épületek templomok voltak, amelyek azonban elpusztultak a történelem folyamán. A legkorábbi építkezések idejéből való a tihanyi apátsági templom román stílusú altemploma (1050 körül), valamint a fel­debrői altemplom. A 12. században, különösen III. Béla király uralkodása idején egyházi és világi épületek egész sorát emelték román stílusban.

Árpád-kori művészet

Árpád-kori művészet

Szent István korának művészeti emlékei, az építészet és a k∓tilde;faragás emlékei: Székesfehérvár királyi bazilika, Szent István-szarkofág, Kőtöredékek a románkori bazilikából, Kalocsa, Pécs, Veszprém, Pannonhalma, Pécsvárad, Gizella-kereszt, a koronázási palást, a jogar és a Szentkorona .

Irodalomjegyzék az Árpád-kori művészethez

Irodalomjegyzék az Árpád-kori művészethez

Az irodalomjegyzék ajánló jellegű, és sem az emlékek, sem a írások tekintetében, sem könyvészetileg nem törekszik teljességre. Az újabb irodalomból bővebben merít (alkalmanként kevésbé fontosakat is), míg a korábbi munkák közül sokat elhagy.

Román kori művészet a Kislexikonban

Román kori művészet a Kislexikonban

A gótikához hasonlóan a román kori művészetre is az egyházi építészet a jellemző. A templomok súlyos, tömör falait általában félköríves, keskeny ablakok törik át. A tereket lapos gerendamennyezet v. pilléreken nyugvó nehéz boltozat fedi: A falfestményeken jelképes alakokkal a jó és a rossz küzdelmét, az istenség diadalát ábrázolják. A szobrokat gyakran festik is.

Tuti menü