Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Reneszánsz - művészettörténet képes leírás - Művészettörténet.tlap.hu
részletek »

Reneszánsz - művészettörténet - Művészettörténet.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: muveszettortenet.tlap.hu » Reneszánsz - művészettörténet
Keresés
Találatok száma - 6 db
Firenze  rövid séta a reneszánsz bölcsőjében

Firenze rövid séta a reneszánsz bölcsőjében

Az észak olasz város történelme Kr. előtt 59-ben kezdődött, ekkor alapították a rómaiak. Neve kapcsán, viszont mégsem az antik, hanem a fényűző reneszánsz világ, annak megteremtése jut eszünkbe, olyan nevekkel, mint: a Mediciek, Boccaccio, Michelangelo, Petrarca, Raffaello ... Képzeletbeli utunkra régi képes levelezőlapokat hívjunk segítségül.

Reneszánsz év: két kevésbé ismert kastély a fókuszban

Reneszánsz év: két kevésbé ismert kastély a fókuszban

A reneszánsz kor két fontos emlékhelye, az ozorai Pipó várkastély és a füzérradványi Károlyi kastély rendhagyó programokkal, új kiállításokkal várja a látogatókat idén. A Műemlékek Nemzeti Gondnokságának e két épülete jelentős építészeti, kultúrtörténeti emlékhelye a reneszánsz korszaknak, így ezek lesznek a fő helyszínei a szellemi, filozófiai, kulturális és művészeti átalakulást, megújulást hozó reneszánsz világ élményszerű bemutatásának.

Reneszánsz képzőművészet és zene

Reneszánsz képzőművészet és zene

A reneszánsz idején Itáliában és Itálián kívül is rohamos fejlődés jellemezte a különböző művészeti ágakat. A Mediciek Firenzéjében - a 15. században - elsősorban a képzőművészet vált az új gondolati és érzelmi tartalmak legfőbb hordozójává. Vezérelve a természet utánzása, célkitűzése a harmonikus emberideál megformálása lett.

Reneszánsz kor

Reneszánsz kor

Arról kevesen tudnak, hogy több reneszánsz létezik: művészeti reneszánsz, történeti reneszánsz (XV.-XVI. század) és a humanizmus (szellemi vetület). Általában, ha a reneszánszról beszélnek az emberek, akkor a művészeti reneszánszra gondolnak. Ez foglalja magába a művészeti ágak alkotásait. (Ez a dolgozat is ezt a reneszánszot mutatja be a továbbiakban.) Történeti reneszánsz Magyarországon nem alakult ki, leginkább a nyugati országokban volt.

Reneszansz müveszet

Reneszansz müveszet

A reneszánsz Itáliából indult el a 14. század végén, s a 16. század második felére egész Európában elterjedt. Számtalan m?vész kezdett kísérletezni a festészet, a szobrászat és az építészet terén. E m?vészi korszak az eszményi és a tényleges, a szent és a profán egyidej? ábrázolásával olyan vonatkoztatási keretet jelölt ki, amely a következ? négy évszázadban meghatározta Európa m?vészetét.

Reneszánsz művészet

Reneszánsz művészet

A középkori társadalmi viszonyok bomlása a 13-14. század fordulóján Itáliában indult meg. Itália volt az akkori Európa legpolgárosultabb területe. Gazdag kereskedővárosai már a 13. században kivívták az önállóságot. Itáliában az ókor emlékei hozzátartoztak a mindennapi élethez. Ott hatott a legközvetlenebbül az antik Rómától örökölt szemlélet. A kedvező feltételek folytán ott bontakozott ki legkorábban a polgári rend eszményét az ókori szerzők műveiben felfedező új szellemi áramlat, a humanizmus, s ott született meg az ókor újjáélesztésére törekvő reneszánsz művészet (a renaissance francia szó, újjászületést jelent). A reneszánsz korát Itáliában a 15. század elejétől a 16. század végéig számítjuk.

Tuti menü