Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Modern művészetek - művészettörténet képes leírás - Művészettörténet.tlap.hu
részletek »

Modern művészetek - művészettörténet - Művészettörténet.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: muveszettortenet.tlap.hu » Modern művészetek - művészettörténet
Keresés
Találatok száma - 10 db
A második világháború utáni egyetemes művészet

A második világháború utáni egyetemes művészet

Józanul mérlegelve, valójában mióta is osztozik az Egyesült Államok a modern művészetek sorsában? 1913 óta. Ebben az évben rendezték meg ugyanis New Yorkban, majd Chicagóban és Bostonban a híres Armory Show kiállítását, olyan botrány közepette, amelyhez fogható még nem volt ebben az országban. Az Egyesült Államok ekkoriban élte java fiatalságát és teljes erejű gazdasági kibontakozását, ám hazai művészete alig ütötte meg valamiféle bátortalan európai provincializmus mértékét. Szükség volt erre a megrázkódtatásra, hogy Amerika megszabaduljon veleszületett kisebbrendűségi érzésétől, hogy tudatára ébredjen a nemzeti művészet nagy lehetőségeinek, valamint annak a hatalmas művészi tőkének, amit néhány hazai mester jelentett számára.

Kép a falon

Kép a falon

Az olajfestés a legáltalánosabb és legszélesebb körben használt festési eljárás. Az olajfesték sokkal lassabban szárad, mint a tempera, színei mélyebbek, tüzesebbek, fényesebbek. Csodálatos finomságú fény-árnyék viszonyok, tónus- és színátmenetek érzékeltetésére alkalmas. Az olajfesték gazdag lehetőséget nyújt a legkülönbözőbb felületi minőségek ábrázolására is. Míg a tempera inkább a világos színtartományokban mutatja meg igazi szépségét, az olajfestéknél a világos és mély tónusú színek együttes alkalmazásával a tér bemutatásának is szélesebb lehetőségei állnak a festők rendelkezésére.

Két világ szobrai - művészettörténet

Két világ szobrai - művészettörténet

Bánvölgyi László negyvenhat éves szobrászként annak a fiatal szegedi generációnak a tagja, mely Fritz Mihálytól, Kalmár Mártontól sajátította el a szobrászat alapjait. A Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában letett érettségi vizsgák után a Magyar Képzőművészeti Főiskola kőszobrász-restaurátor szakán szerzett diplomát, hogy aztán visszatérjen a gyökerekhez. Restaurátorként Csongrád megye művészi értékeinek ad új életet, szobrászként a történelemnek teremt emlékeket.

Kortárs Galéria és Kiállítóterem

Kortárs Galéria és Kiállítóterem

A 'Kortárs Galériát', Varga László alapította 1995-ben, Pécsett. A műkereskedést, 1985-ben kezdte a nagymúltú és abban az időben egyedüli művészeti alkotásokkal foglalkozó cégnél, a 'Képcsarnok vállalatnál', mint művészeti szervező. Volt alkalma és lehetősége megfordulni az ország legnagyobb galériáiban és kiállítótermeiben, mint kiállítás szervező, és kapcsolatot tartani a kor szinte minden ismert és elismert művészével.

Kunkovács-kiállítás a Forrás Galériában

Kunkovács-kiállítás a Forrás Galériában

Kunkovács László fotóművész, néprajzkutató képeiből nyílik kiállítás 2013. március 21-én a székesfehérvári Vörösmarty Színház Forrás Galériájában. A Pásztorok és halászok című tárlaton a múlófélben lévő kultúránk utolsó követőit, a falvak, tanyák világát láthatja a közönség.

Modern magyar festészet legszebb képei

Modern magyar festészet legszebb képei

A 840 oldalon, több mint 1500 színes reprodukcióval, magyar és angol nyelven napvilágot látó kötet a valaha megjelent leggazdagabban illusztrált magyar művészeti album: 70 múzeum és 180 jelentős magángyűjtemény legszebb képeiből ad reprezentatív válogatást. A könyv megjelenése fontos lépés afelé, hogy művészetünk végre itthon és külföldön is elfoglalhassa méltó, megérdemelt rangját.

Nagybányai Művésztelep

Nagybányai Művésztelep

Ezen a honlapon megismerkedhet a művésztelep megalakulásának történetétől egészen a magyar művészettörténetben elfoglalt szerepéig mindennel, ami a Nagybányai Művésztelepről szól. Megtekintheti több mint száz kiemelkedő művész többszáz alkotását, tanulmányokat olvashat a Művésztelepről, illetve eljuthat ezen kiemelkedő művészeti jelenség hagyományát örző kortárs nagybányai művészekig.

Szentendrei Művészet

Szentendrei Művészet

A hetvenes években a Szentendrei Tárlatok eseményszámba mentek. Voltaképpen eszenciáját adták a teljes magyar kortárs művészetnek. Ismeretes, hogy Szentendre (a kezdeti periódust leszámítva) soha nem jelentett egységes stílust, soha nem jelentett iskolát, viszont a lassan száz esztendő alatt szinte valamennyi stílusmozzanatra születtek kitűnő példák. A nyolcvanas években még ott függtek a Szentendrei Képtár falain Barcsay Jenő, Pirk János, Korniss Dezső vagy Vaszkó Erzsébet festményei, s minden megnyitón megjelent elegánsan, élesre vasalt nadrágban Bánovszky Miklós, a Szentendrei Festők Társaságának (1929) alapító tagja. Hangulata, aurája volt ezeknek a kiállításoknak. 1987-ben azonban a hatalom erőszakos beavatkozása ellen tiltakozva a Vajda Lajos Stúdió művészei kivonultak a Képtárból, s ellenkiállítást rendeztek a VLS pinceműhelyében. Ez az esemény a Szentendrei Tárlatok végét jelentette. A politikai rendszer megváltozásával elveszítette koordináló, összetartó szerepét a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége (s annak Pest Megyei Területi Szervezete), megszűnt, illetve átalakult a Művészeti Alap. A művészek rövidebb-hosszabb életű, kisebb csoportokat alakítottak - sokan magányosan építették pályájukat.

Túrkevei Alkotók lapja

Túrkevei Alkotók lapja

Ez a honlap azért jött létre, hogy bemutassa a Túrkevén élő, illetve Túrkevéhez kötődő alkotó embereket és a munkáikat. Az oldalon szinte minden féle művészeti ág megtalálható, vannak festők, grafikusok, szobrászok, designerek, keramikusok, textilfestők, formatervezők, fotósok, költők... Túrkeve számos tehetséges, és ismert, sikeres művésznek adott otthont, így pl. a Finta szobrász testvéreknek; Alexander Finta / Finta Sándornak, Finta Gergely / Zádori Oszkárnak, Finta Sámuelnek. A Finta testvérek hagyatéka gondozására jött létre a Finta Múzeum, ahol állandó kiállításon meglehet tekinteni a szobraikat. A városban több évtizede alakult meg a Kevi Kör. A Kevi Kör összefogta a városban alkotó amatőr festőket, szobrászokat, grafikusokat, fotósokat, írókat. A későbbiekben sok elismerést, díjat kaptak a munkásságukért. A Kevi Kör tagjai közül, néhányan hivatásos művészekké váltak. Ezeken az oldalakon, sok fiatal tehetséges embernek a munkái láthatóak, akik sok szeretettel mutatják meg alkotásaikat.

Hirdetés
Varga Ferenc művei az Irokéz Galériában

Varga Ferenc művei az Irokéz Galériában

Olyan korban élünk, amikor munkájának legalapvetőbb kérdéseivel is szembesülnie kell annak, aki szobrot akar faragni. A virtuális valóság képeinek özönével nem tud versenyre kelni a valóságos anyagból faragott kép. A gépi technológia kétségessé teszi a természetes emberi munka értelmét. A tömegmédia és a populáris szubkultúrák korában aligha tudunk már irónia nélkül beszélni olyan fogalmakról, mint a tehetség vagy a hivatás. A fogyasztói társadalom gazdasági modellje alapvetően meghatározza gondolkodásunkat, és ez elől a tisztán piaci rendszer elől a szellemi ember, a művész is csak alig-alig tud kitérni.

Tuti menü