Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Klasszicizmus - művészettörténet képes leírás - Művészettörténet.tlap.hu
részletek »

Klasszicizmus - művészettörténet - Művészettörténet.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: muveszettortenet.tlap.hu » Klasszicizmus - művészettörténet
Keresés
Találatok száma - 4 db
A klasszicista stílus - művészettörténet

A klasszicista stílus - művészettörténet

A reneszánszból, a manierizmusból nemcsak a barokk felé vezetett út. Nagyjából a barokk stílusjegyek elkülönülésével, azok dominánssá válásával egyidőben más jellemzők is meghatározóvá emelkedtek. Ebben részben segített az, hogy ezek a szerzők különbözni akartak a manierizmustól és a barokktól, részben pedig az, hogy már volt a közönségük is.

A klasszicizmus építészete Magyarországon

A klasszicizmus építészete Magyarországon

Talán vannak olvasóink között, akik velem együtt vissza tudnak emlékezni a régi Ferenc József térre, Európa egyik legszebb klasszicista épületegyüttesére. Összhangját csak az Akadémia épülete bontotta meg, bár az előtte elterülő park fáinak lombja és a Széchenyi-szobor valamennyire eltakarta idegen tömegét. A szemközti oldalon állott a Lloyd-épület, Hild József remeke, a Dunával párhuzamosan pedig csupa klasszicista épület sorakozott egymás mellé, míg az Akadémia-utca nyílásából az István főherceg szálló előkelő homlokzata kandikált elő.

Klasszicista építészet

Klasszicista építészet

A barokk művészet meglehetősen egyéni módon kezelte, sőt lényegesen átformálta a klasszikus formákat. A XVIII. század végén az építészek újra az antik művészet újjáélesztésén fáradoztak. Már nem elégedtek meg késői korok közvetítésével, hanem az eredeti, ókori alkotásokból merítettek. Felkutatták, felmérték és lerajzolták a még meglévő római és görög épületeket, sőt ásatásokat is indítottak. Egymás után jelentek meg az illusztrált kiadványok, melyek távoli vidékek ókori emlékeit ismertették. Alaposan megfigyelték az antik építészeti formákat, arányokat és típusokat, és a tanultakat a kortárs építészetben is felhasználták. Véleményük szerint az antik művészet a tökéletesség olyan fokát érte el, amelyre egyetlen későbbi kor sem jutott el

Pollack Mihály, a magyar klasszicista építészet vezető alakja

Pollack Mihály, a magyar klasszicista építészet vezető alakja

Bécsben és Lombardiában tanult, 1799-ben érkezett Pestre, ahol 1799-1809 között építette a Deák téri evangélikus templomot. 1809-től tagja volt a Szépítő Bizottmánynak. Vidéki kastélyok és megyeházak mellett az 1830-as években készültek nagy pesti középületei: a Magyar Nemzeti Múzeum, a magyar klasszicista éptészet legszebb emléke, az 1848-ban leégett Vigadó, és a sok átalakítást elszenvedett Ludovika Akadémia épülete.

Tuti menü