Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Irodalom, színház, film, fotó képes leírás - Művészettörténet.tlap.hu
részletek »

Irodalom, színház, film, fotó - Művészettörténet.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: muveszettortenet.tlap.hu » Irodalom, színház, film, fotó
Keresés
Találatok száma - 5 db
A filmművészet története

A filmművészet története

A mozgókép Auguste és Louis Lumi∓grave;re találmánya. 1895. február 13-án jegyezték be a lyoni szabadalmi hivatalban, hogy még ugyanebben az esztendőben, a december 28-i vetítést követően (színhely: a Boulevard des Capucines és a Rue Scribe sarkán levő Grand Café indiai szalonja) megkezdje diadalútját. Hamar eljutott Magyarországra is. Nemeskürty István és Magyar Bálint kutatásai tárták fel a főbb állomásokat. Az őskor és a hőskor eseménykrónikája roppant mozgalmas. A kezdet kezdetén vásári látványosságnak számító kinematográfia művelői és patrónusai mindent megtettek az elfogadtatás érdekében.

A spanyol barokk dráma

A spanyol barokk dráma

A XVI. sz. hetvenes éveiben Rómában egy új templom épült, az Il Gesú, a jezsuita rend főtemploma. A mai ember ebben a templomban első látásra semmi rendkívülit nem vesz észre, mivel hozzá hasonlóval gyakran találkozik. A maga korában azonban az épület újnak és szokatlannak hatott. Az Il Gesú ugyanis már a későbbiekben barokknak elnevezett stílusban épült. Tervezői, Vignola és Della Porta még nem adtak nevet újításuknak. A barokk elnevezést csak jóval később, 1750 után kezdték használni, mégpedig elítélő, gúnyos értelemben. Azokra a művészi alkotásokra, főleg épületekre alkalmazták, amelyeket mértékteleneknek, túldíszítettnek, bizarrnak tartottak. A stílusmegnevezés azonban hamarosan elvesztette gúnyos értelmű mellékízét. Ettől kezdve alkalmazták a reneszánszt követő korszak (XVII-XVIII. sz.) művészetére, irodalmára, majd a korszak egészére.Az építészet jegyei a barokkban is, akár a reneszánszban, a zárt szerkezetű antik elemekből alakulnak ki.

Oscar-díj

Oscar-díj

Az Oscar-díj (hivatalos angol nevén Academy Award) az Egyesült Államok legrangosabb filmművészeti díja, amelyet a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia ad ki több kategóriában 1929 óta. A díjakat látványos gála keretében minden év februárjában (általában a hónap utolsó vasárnapján) adják át Hollywoodban - 2002 előtt Los Angelesben (korábban néhányszor New Yorkban is rendeztek gálát). A számos kategória jelöltjei az előző évben bemutatott filmek alkotói közül kerülnek ki, az Akadémia állítja fel a jelöltek listáját, a technikai kategóriákban három, a többi kategóriában öt jelöltet választanak ki, kivétel a Legjobb film kategória, melyben 2010-től 10 jelöltet választanak ki. A jelöltekre az akadémia tagjai szavazhatnak. Az eredményeket rendkívüli titoktartás mellett összesítik és őrzik a díjátadás pillanatáig. A díjátadás estéjén a meghívott vendégek zene és ováció kíséretében bevonulnak a vörös szőnyegen a Kodak Színházba. Az estélyen a sztárok híres divattervezők pompás ruhakölteményeit öltik magukra. Az eseményt több száz televíziós csatorna sugározza az egész világon.

Színházművészet

Színházművészet

A színházművészet, az előadóművészetek azon ága, amelynek keretében közönség előtt színjáték útján, beszéddel, mozdulatokkal, zenével, tánccal, hanghatásokkal és látványelemekkel történeteket mutatnak be - gyakran más művészetek eszközeit is felhasználva.

Természetfotósok Egyesülete

Természetfotósok Egyesülete

Egyesületünk, a FOTÓ NATURA Természetfotósok Egyesülete 1992 óta működik önállóan. Az alapító tagok szándéka az volt, hogy a természet védelmét és értékeit a maguk módján és eszközeivel hirdessék, valamint a közös érdeklődésű természetfotósoknak egy olyan megnyilvánulási fórumot hozzanak létre, amely mindenkinek egyforma esélyt biztosít, úgy a saját munkáinak bemutatása terén, mint a képek elkészítésének lehetosége terén. A megalakulás óta eltelt évek is azt igazolják, hogy elképzeléseink sikerrel jártak.

Tuti menü