Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Festészet - művészettörténet képes leírás - Művészettörténet.tlap.hu
részletek »

Festészet - művészettörténet - Művészettörténet.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: muveszettortenet.tlap.hu » Festészet - művészettörténet
Keresés
Találatok száma - 9 db
19. századi festészet

19. századi festészet

A 19. századi művészetet bemutató állandó kiállításaink a késő 18. századtól kezdődő mintegy száz esztendő művészetét tekintik át. A nemzeti romantika korának csaknem minden jelentős, a nemzeti vizuális emlékezetet generációk óta meghatározó alkotásával találkozhatunk itt. A történeti festészet olyan emblematikus főművei mellett, mint az Egri nők, a Hunyadi László siratása, vagy a Vajk megkeresztelése, Madarász Viktor, Than Mór, Liezen-Mayer Sándor, Székely Bertalan, Benczúr Gyula legjelentősebb történeti festményei foglalják el az első emelet két reprezentatív termét. A körbefutó teremsorban Markó Károly tájképei, a biedermeier hol szomorkás, hol pikánsan erotikus zsánerképei, a festészet számára fölfedezett nemzeti tájak ábrázolásai, a nemzeti portréfestészet legismertebb alkotásai tekinthetők meg. Borsos József, Barabás Miklós, Zichy Mihály, Benczúr Gyula, Székely Bertalan közismert főművei mellett Melegh Gábor Schubert-portréja, vagy Lotz Károlynak a szecesszióhoz közelítő akadémizmusa különösen izgalmas egységei a kiállításnak.

A festészet alapjai - művészettörténet

A festészet alapjai - művészettörténet

A festészet alapjai tanfolyam, kifejezetten kezdőknek szól, akik meg szeretnének tanulni festeni. Ez a tanfolyam egy igazi festőtanfolyam tubusos festékekkel, palettával, színek keverésével. A tanfolyamon a hallgatók megismerkednek a színtan alapjaival, az akrilfestés, és a színkeverés technikájával, és sok olyan elmélettel és gyakorlattal, ami azt segíti elő, hogy minél hamarabb szép alkotásokat tudjanak festeni.

Madarász Viktor

Madarász Viktor

1830. december 14-én született a Gömör megyei Csetneken (ma Stitnik, Szlovákia). Apja egy vasgyár igazgatója és fémáru-kereskedő volt, ő maga 1848-ban a pozsonyi jogakadémiáról lépett be a honvédségbe. Végigharcolta a szabadságharcot, egy ideig bujdosott, majd jogot tanult a pécsi egyetemen. Művészeti tanulmányait 1853-ban kezdte a bécsi festészeti akadémián, de az ottani ókonzervatív légkört megelégelve Ferdinand Waldmüller magániskolájába ment, akit akkoriban merész újítónak tartottak, bár csak témáiban különbözött az akadémikus festőktől. Madarász ekkor festette Kuruc és labanc és Thököly álma című képeit, majd 1856-ban a magyar festők közül elsőként, Párizsba ment.

Magyar Festészet Napja

Magyar Festészet Napja

A Magyar Festészet Napja civil kezdeményezésként - Bráda Tibor, Zsolnai Gábor, Bayer Ilona, Szentgyörgyi József, Fabók Gyula - 2002-ben jött létre. Csak remélni lehetett, hogy egyszer az egész országot átszövő, az országhatárt is átlépő, egész héten át tartó művészeti fesztivál, a hazai kortárs festészet méltó és átfogó seregszemléje lesz.

Magyar festők, Benczúr Gyula

Magyar festők, Benczúr Gyula

Festő, a 19. századi magyar akadémikus történeti festészet egyik jelentős alakja, az MTA t. tagja (1910). Kassán folytatott középiskolai tanulmányok mellett egyidejűleg festeni és rajzolni is tanult a Klimkovits testvérek magániskolájában. 1861-től Piloty növendéke volt. A Hunyadi László búcsúja c. történeti festményével 1866-ban nagy sikert aratott Pesten. Ábrázolókészségét, technikai tudását tanúsította 1869-ben készült II. Rákóczi Ferenc elfogatása c. műve is. Egyidejűleg több arcképet is készített Etelka nővéréről és Benczúr Gézáról. II. Lajos bajor király megrendelésére festett alkotásai közül jelentős XVI. Lajos és családja a versailles-i palota megrohanásakor, valamint XV. Lajos és Dubarry (1874) c. festménye (Magyar Nemzeti Galéria).

Munkácsy művei

Munkácsy művei

A Képzőművészet Magyarországon honlap készítőit és fenntartóit elsődlegesen az a szándék vezeti, hogy létrehozzanak egy folyamatosan bővülő, szabadon hozzáférhető adatbázist, amely az országban a honfoglalástól a XX. század közepéig terjedő időszakban keletkezett képzőművészeti alkotásokat jól reprezentáló digitális reprodukciókat foglal magába, továbbá, hogy az adatbázis tartalmát virtuális múzeum jelleggel bemutassa minél szélesebb közönség számára. A fenti a fő célt a készítők olyan minőségben kívánják megvalósítani, hogy az adatbázis és a virtuális múzeum egyben tanárok és diákok számára az oktatás különböző szintjein egyaránt jól használható oktatási segédeszközzé váljék, sőt, bizonyos mértékben a múzeumi kurátorok, művészettörténeti szakemberek munkájában is hasznosítható legyen. (Nem cél, de tény, hogy a létrejövő adatbázis a művészeti könyv- és tankönyv kiadás, valamint a műkereskedelem bizonyos igényeit is kielégítheti.)

Szinyei-Merse Pál művészete

Szinyei-Merse Pál művészete

Február 2-án volt tíz éve annak, hogy Szinyei Merse Pál meghalt, Ez az évforduló ismét eszünkbe juttatta, hogy még mindig mennyivel vagyunk adósai a nagy mester emlékezetének. Még mindig hiányzik az olyan Szinyei-könyv, mely a művészettörténet összes eszközeivel és az írásművészet hiánytalan készségével adna képet arról, hogy ki volt Szinyei. Bemutatná összes eddig felkutatott műveinek ábrázolását, felölelné életének eddig kellőképen fel nem tárt részleteit, munkásságának stíluskritikai feldolgozását - hiszen épen ebben az irányban történt a legkevesebb -, megállapítaná a történeti vonatkozásokat, melyekről annyi téves állítás terjedt el és ami mindennél fontosabb, magából Szinyeiből rajzolná meg egyéniségét.

Tóth Attila: Mit rejt a vakolat?

Tóth Attila: Mit rejt a vakolat?

A freskók eredeti méretű szénvázlatait júliusban bírálták el és ezután kiállították azokat a szegedi múzeumban. A freskók megfestéséhez 1936 augusztusában fogott hozzá, hat hét alatt elkészült a hatalmas festői vállalkozással. A teljes freskófelület 243 négyzetméter volt, akkoriban a világ legnagyobb freskójaként(?) adtak róla hírt az újságok.

Történelmi festészet

Történelmi festészet

A történelmi festészet műfaj keletkezése összefügg a korszak politikai, társadalmi mozgalmaival, és a későbbiekben is élénken reagál annak eseményeire. Társadalmi jelentőséget azokban az országokban kap, ahol a nemzeti függetlenség útjába idegen hatalom jelenléte gördít akadályt. A XIX. század Európa-szerte a nemzetté válás időszaka és Magyarországon ez összekapcsolódik a polgári átalakulással, amelynek középpontjában az 1848-as forradalom és szabadságharc áll. A történelmi festészet, bár eredete a XVIII. század végére nyúlik vissza, igazi virágkorát Magyarországon a XIX. század második felében éli, a szabadságharc leverését követő évtizedekben válik a nemzeti ellenállás egyik fontos és hatásos segítőjévé. Nem titkolt szándéka, hogy a közvéleményt érzelmi eszközökkel befolyásolja és ezáltal igen fontos szerepe van a nemzeti tudat kialakításában, formálásában.

Tuti menü