Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Építészet - művészettörténet képes leírás - Művészettörténet.tlap.hu
részletek »

Építészet - művészettörténet - Művészettörténet.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: muveszettortenet.tlap.hu » Építészet - művészettörténet
Keresés
Találatok száma - 6 db
A román építészet

A román építészet

Az antikvitás óta a román építészet jelenti az első monumentális stílust. A helyi sajátosságok ellenére egységes román stílus alakult ki. Ez nagymértékben annak köszönhető, hogy a román egyházi stílus. Van ugyan világi művészet is (várépítészet, lakóházak stb.), de jelentősége másodlagos. Ugyanakkor az uralkodói elképzelések akadálytalanul érvényesülnek a vallásos művészeten belül is. Stílusjegyei, épülettípusai elterjesztésében a szerzetesrendek (bencések, premontreiek, ciszterek) játszottak jelentős szerepet.

A román építészeti stílus

A román építészeti stílus

A román stíluskorszak a középkori művészet korai időszaka. Az elnevezés onnan ered, hogy olyan földön alakult ki, amely korábban. a Római Birodalomhoz tartozott, ahol a római kultúra örökösei éltek. A román stílus egész Európában meghonosodott. A formák nem kapcsolódtak szorosan a római példákhoz: a román művészet valójában önálló, sajátos felfogást alakított ki. A feudális társadalom kialakulása jellemzi a korszakot.

Budapest Építészeti Központ

Budapest Építészeti Központ

A FUGA elsőrendű üzenete: az építészet a kultúra elválaszthatatlan része. A különböző művészeti ágakból érkező kortárs alkotók bemutatásával az építészet és a társművészetek kapcsolatát kívánjuk erősíteni. Célunk, hogy a kultúrafogyasztó közönség a Budapesti Építészeti Központban otthonosan érezze magát.

Másfél millió lépés Norvégiában  kilátóhelyek és országúti vécék

Másfél millió lépés Norvégiában kilátóhelyek és országúti vécék

Jó dolog lehet norvég tájtervezőnek lenni. Az alacsony népsűrűségű ország gazdag természeti kincsekben és lélegzetelállítóan szép tájakban - a meredek fjordok, sziklás hegységek, végtelen erdők hazája ez. És ha ez önmagában nem lenne elég, az ország kormánya a norvég táj népszerűsítése érdekében 377 millió dollárt fektetett kilátóhelyekbe. A kritikai szempontból is figyelmet érdemlő építményeket az ország legismertebb építészei - többek között Carl-Viggo Holmebakk, Saunders Architecture, 3RW Works, JSA, Manthey Kula - tervezték. Húsz éves már az az idegenforgalmi projekt, amely a tervezőket arra ösztönzi, hogy segítsék eladhatóbbá tenni Norvégiát. Kiválasztanak néhány idegenforgalmilag kevésbé jelentős körzetet, új kilátóhelyeket létesítenek és átfogó rendezési terv keretében járdákkal, parkolókkal, éttermekkel, nyilvános mosdókkal egészítik ki őket. A költségvetést önkormányzati források és magánvállalkozások növelik. Százhúsz kilátópont jött már így létre, ezek közül a legérdekesebb munkákat mutatjuk be.

Szoboravatás Gödöllőn

Szoboravatás Gödöllőn

Gödöllő barokk arcát a pompás kastélyok és templomok sorát építtető Grassalkovich I. Antal formálta és tette fejedelmi személyeket fogadó híres hellyé. Gödöllői kastélya stílust teremtett a magyar építészetben, templomépítőként a katolikus egyház megerősödését szolgálta. Fényes karrierje és gazdag életműve a legjelentősebb barokk főurak között jelöli ki helyét a magyar történelemben.

Több mint háromszáz építészt vonzott az első aktívház konferenciá

Több mint háromszáz építészt vonzott az első aktívház konferenciá

A hazánkban első alkalommal szeptember 27. és október 11. között Debrecenben, Budapesten és Győrben megrendezett konferencia-sorozat célja annak bemutatása volt, hogy a jelenleg elérhető eszközöket és módszereket alkalmazva hogyan valósíthatók meg környezettudatos, energiatakarékos, intelligens vezérlésű, akár zéró széndioxid-kibocsátású, jövőbemutató épületek. Az aktívház koncepció olyan egészségesebb, kényelmesebb épületek létrejöttét támogatja, melyek nem gyakorolnak negatív hatást környezetünkre. Energiamérlegük pozitív, hiszen több energiát termelnek, mint amennyit fogyasztanak.

Tuti menü