Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A török hódoltság kora képes leírás - Művészettörténet.tlap.hu
részletek »

A török hódoltság kora - Művészettörténet.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: muveszettortenet.tlap.hu » A török hódoltság kora
Keresés
Találatok száma - 4 db
Dzsámi, mecset, minaret

Dzsámi, mecset, minaret

Az iszlám vallás nem tűri meg az emberi alak bárminemű ábrázolását a templomban, így a szobrokat eltávolították, az emberi ábrázolásokat lefestették, eltüntették. A falakat a Koránból vett idézetekkel díszítették. Ehhez kapcsolódó kedves legendát őriz a budai Mátyás-templom Lorettói kápolnájában a Madonna szobor. Amikor a törökök elfoglalták Budát a Mátyás-templomból is eltávolították a szobrokat, ill. a Madonna szobrot befalazták. Amikor 1686-ban Buda visszafoglalásakor a csatában leomlott a fal, amely a Madonna szobor rejtekhelye volt közel 150 éven keresztül, már feledésbe merült , hogy mi van a fal mögött. De amikor leomlott a fal és a törökök előtt megjelent a Madonna szobor, ők rögtön azt hitték, hogy eljött a világvége és a várost még azon a napon visszafoglalták a magyarok.

Oszmán-török építészeti emlékek Magyarországon

Oszmán-török építészeti emlékek Magyarországon

Bár települések pusztultak, néptelenedtek el, és szinte állandósult a háborús állapot, a Magyarország nagy területét érintő török hódoltság (1526-1686) idejére mégsem tekinthetünk úgy, mint csupán a pusztulás időszakára. A korszak végén a népességszám (4 millió) kicsivel meghaladta az 1526 előttit. Mohamedán vallási és kulturális központok alakultak ki. A körülbelül 50-80 ezer főnyi itt tartózkodó oszmán-törökség mindennapi, kulturális és vallási életéhez kötődően pedig számos újfajta épülettípus létesült hazákban.

Szigetvári séta

Szigetvári séta

Sétánkat a Magyar Török Barátság Parkban kezdjük, amelyet 1994-ben alapítottak Szulejmán szultán születésének 500. évfordulójára a Török Köztársaság kezdeményezésére és támogatásával. A Bécsbe tartó 80 ezres török sereget itt állította meg Zrínyi Miklós 2500 fős várvédő csapata. Kilátástalan, de emberfeletti harc volt ez a hatalmas túlerővel szemben. A szultán a vár bevétele előtt két nappal meghalt, amiről nem szereztek sem a török katonák, sem a várvédők tudomást.

Török műemlékek Magyarországon

Török műemlékek Magyarországon

Jakováli Hasszán pasa dzsámija, 16. sz. második fele, ma török történeti és művészeti múzeum, a mellette álló 12 szögletű minarettel a legépebben megmaradt török imahely. Berendezése az eredeti török imaházak hangulatát idézi. Pécs, Rákóczi út 2. Négyzet alakú épület négyszögletes dobon félgömbkupola fedi. Délkelet-északnyugati tájolású, mint a Gázi Kászim pasa dzsámi. Északnyugati oldalához egykor előcsarnok csatlakozott (egyik fala megmaradt), a délnyugatinál, pedig a minárét találjuk. Így hazánk legépebben maradt dzsámijának számít, melynek csak nem teljesen sikerült visszaállítani eredeti alapját. A homlokzati falakat két-két szamárhátíves ablaknyílás tagolja. Az újonnan kialakított előtérben kis kiállítást találunk, mely a mohamedán vallási életet és a templom építéstörténetét mutatja be. A dzsámi belsejében meglehetősen épen maradt meg a mihráb, s ami még jelentősebb csaknem teljesen a török vakolat is, gazdag növényi díszítéssel és Korán idézetekkel. A dzsámi a 17. század középső harmadában épülhetett, a várost övező falakon kívül állt.

Tuti menü